استقرار استاندارد ISO 9001

سالهای متمادی آب تهران از طریق قنوات تامین می شد، اما با رشد روز افزون جمعیت شهر تهران و همچنین شیوع بیماریهای مختلف خصوصاً بیماریهای انگلی ناشی از نوشیدن آب آلوده که معمولاً نیز از مسیرهای آلوده عبور می کرد، مسئولان به فکر انداخت که تنها راه حل بر طرف شدن مشکل، لوله کشی آب تهران می باشد. لذا در سال ۱۳۰۶ عملیات احداث مجرای رودخانه کرج به تهران آغاز گردید و در سال ۱۳۳۰ طرح لوله کشی آب تهران بر اساس جمعیت آن زمان به اجرا درآمد اماجهت اداره تأسیسات آبرسانی شهر تهران در سال ۱۳۳۱ به استناد لایحه قانونی اصلاح قانون آب و فاضلاب شهر تهران مسئولیت اداره سازمان مستقل آب متعلق به شهرداری به عهده مدیر عامل سازمان آب تهران محول شد و در سال ۱۳۴۲ نیز تهیه و اجرای برنامه ها و طرحهای مربوط به تأمین آب و انتقال فاضلاب شهرها به وزارت آب و برق واگذار شد. در سال ۱۳۶۶ به موجب لایحه ای که تقدیم مجلس شورای اسلامی می شد سازمانهای آب منطقه ای تابع وزارت نیرو مبادرت به تشکیل شرکت های مستقلی به نام شرکت های آب و فاضلاب که به اهتمام اعضای کمیسیون نیرو در مجلس شورای اسلامی و مشارکت جدی مسئولان وزارت نیرو و طرح تشکیل شرکتهای آب و فاضلاب مورد بحث نمایندگان مجلس قرار گرفت و سرانجام قانون تشکیل این شرکتها در تاریخ ۱۱/۱۰/۱۳۶۹ به تصویب رسید.

در سال ۱۳۷۱به استناد تبصره یک این قانون ، شرکت آب و فاضلاب استان تهران تاسیس و عملا از سازمان آب منطقه ای جدا و اداره کلیه امور اجرایی و عملیاتی و مالی آب مشروب و دفع فاضلاب تهران را عهده دار شد . به دنبال موفقیت اجرای طرح تشکیل شرکت آب و فاضلاب استان تهران در ارائه خدمات مطلوب به شهروندان با توجه به گستردگی شهر تهران و در راستای ارائه خدمات بهتر به مشترکین در سال ۱۳۷۴ برنامه کوچک سازی در امر مدیریت عملیات شهر تهران به اجرا گداشته شد، که بر این اساس دو شرکت آب و فاضلاب شمیرانات و شهر ری و چهار شرکت آب و فاضلاب در شهر تهران تشکیل شد . 

با تشکیل شرکت آب و فاضلاب شهر تهران در فاصله زمانی بین سالهای ۱۳۸۳ تا ۱۳۹۰  شرکت آب و فاضلاب شمیرانات تحت نام آبفای شمیرانات به فعالیت خود ادامه داد.

دامنه ماموریت شرکت آب و فاضلاب این منطقه شهر تهران بشرح ذیل می باشد:

۱- تامین و توزیع آب سالم بهداشتی مشترکین

۲- بهره برداری از تاسیسات آب شهری

۳- اصلاح و توسعه شبکه توزیع

۴- واگذاری انشعاب آب و فاضلاب

۵- ارائه خدمات پس از واگذاری انشعاب به مشترکین

۶- عملیات مربوط به جمع آوری و دفع بهداشتی فاضلاب


در این پروژه تیم جهان مدیر به مکانیزاسیون فرایندهای مرتبط با استقرار و ارزیابی ISO 9001 پرداخته است.

ایزو یک ابزاری برای بررسی میزان پیشرفت در رعایت کیفیت و جلب رضایت مشتری هاست.


معرفی ایزو

از ایزو استفاده می کنیم برای اینکه کیفیت محصولاتمان را تضمین نموده و بتوانیم برای ارائه محصولات و خدماتمان یک نظام و الگو ایجاد کنیم.

در واقع ایزو رویه ها و جریان های انجام کار ما را تحت عنوان قالب های مختلف مثل روش های اجرایی و دستورالعمل، مستند می کند و به ما کمک می کند از این به بعد وقتی می خواهیم همان محصول را تولید کنیم از همان روش اجرایی استفاده کنیم.

 

دو نکته مهم در مورد ایزو :

یکی اینکه سیستم های مدیریت کیفیت به منظور حفظ سطح کیفیت طراحی شده و بهبود کیفیت از طریق اصلاح فرایندها در سازمان پیاده سازی می شود.

فرایندها در واقع تبدیل نیاز مشتری به محصولمان است که توالی انجام کار دارد. بنابراین هر کاری در سازمان داریم انجام می دهیم براساس فرایند است. چه سازمان ما فرایند محور باشد چه نباشد، داخل سازمان ما حتما فرایند وجود دارد. وقتی شروع می کنیم به کار و چند کار پشت سر هم انجام می دهیم این تبدیل ورودی به خروجی است. پس فرایند وجود دارد فقط ممکن است آن فرایند درست طراحی نشده باشد و ناکارا باشد یا … اما فرایند داخل همه سازمان های ما وجود دارد.

نکته دوم اینکه استاندارد ایزو به یک محصول خاص داده نمی شود. بلکه استاندارد ایزو در تولید کالا یا خدماتمان که مورد ارزیابی قرار می گیرد. می توان گفت ایزو برای فرایند تولید کالا یا خدمات اخذ می شود و فرایند تولید کالا یا خدمات است که مورد ارزیابی قرار می گیرد.

اینجا نشان میدهد که چقدر فرایندها در استقرار ایزو، نقش موثر و کلیدی و محوری را می توانند داشته باشند.


مراحل استقرار ایزو

 

ما در ایزو اول از همه یک فاز شناخت داریم که بازدید از سازمان و آموزش را انجام می دهیم، یک سری مصاحبه ها انجام می دهیم و بعد گزارش شناخت را تدوین می کنیم. در واقع یک تحلیل محیط داخلی انجام می دهیم.

دوم وارد فاز آموزش می شویم که آشنایی با ایزو را و الزامات ایزو را به کارمندان و مدیران آموزش می دهیم.

سوم فاز مستندسازی را خواهیم داشت. در فاز مستندسازی ما شروع به تدوین روش های اجرایی و دستورالعمل ها در هر سه طبقه فرایندی می کنیم. فرایندهای مدیریتی، پشتیبان و اصلی را مشخص می کنیم و روش های اجرایی را طراحی می کنیم دستورالعمل ها را طراحی می کنیم.

حال در فاز چهارم اجرا می شویم و شروع به پیاده سازی می کنیم. برای این مرحله توجه کنیم که ما بازنگری خواهیم داشت یعنی وقتی شروع به اجرا می کنیم بازنگری مستندات را هم خواهیم داشت.

در فاز پنجم ممیزی داخلی و ممیزی خارجی خواهیم داشت. ممیزی داخلی می تواند توسط کارمندان خودمان یا مشاوری که از آن کمک می گیریم باشد. ممیز خارجی هم که شرکت گواهی دهنده، الزامات را بررسی می کند اگر نیاز به اصلاح داشته باشد به ما اعلام می کنند. ما شروع به بازنگری مستندات می کنیم تا آن ایرادات را برطرف کنیم.


پیاده سازی و استقرار استاندارد ISO 9001 دارای مزایای بسیاری است از جمله:

۱.ایجاد تمرکز بر روی مشتری(درک مشتری و برآورده ساختن الزامات و توقعات وی)

  1. فراهم نمودن رهبری(از طریق ایجاد یگانگی و شفافیت در هدف و مسیری سازمان و فراهم سازی شرایط محیطی برای کارکنان جهت دستیابی به اهداف سازمان)
  2. درگیر کردن افراد (درگیر شدن افراد با اهداف را در تمام سطوح، کمک به کارکنان در استفاده و توسعه از توانایی‌ها)
    ۴. استفاده از رویکرد فرآیندگرا (افزایش کارایی و بهره­وری با استفاده از رویکرد فرآیندگرا )
  3. اتخاذ یک رویکرد سیستمی (شناسایی فرآیندهای دارای اثر متقابل به عنوان یک سیستم و ایجاد رویکرد سیستمی برای مدیریت فرآیندهای دارای اثر متقابل.)
  4. تشویق بهبود مستمر (ایجاد تعهد پایداری در جهت بهبود مستمر عملکرد کلی سازمان)
  5. تشخیص حقایق قبل از تصمیم‌گیری ( امکان ایجاد فضای تصمیم سازی جهت اتخاذ تصمیمات بر اساس تحلیل اطلاعات و داده‌های واقعی )
  6. با تامین‌کنندگان خود کار کنید (شناسایی ارزش­های مورد نظر تامین کنندگان و ایجاد سازمان‌ها باید رابطه متقابل و سودمندی با آنان)

و پشتیبانی از پروسه ها، فرصت های بازاریابی و ورود به بازارهای جدید، ایجاد راهکارهای کنترلی، شناسایی فرصت­های بهبود، شخص نمودن مسئولیت ها در سراسر سازمان، فراهم نمودن سیستم ارزیابی جهت بهبود مستمر، کاهش هزینه ها، افزایش سود آوری و ….

 

در نهایت پس از استقرار استاندارد مذکور انتظار داریم موارد زیر در گروه تخصصی تجارت الماس مبین محقق شود:

  • تحقق یافتن اهداف سازمان
  • وضوح و شفافیت فرآیندهای داخلی سازمان و استفاده بهینه از موقعیتها
  • جلوگیری و پیشگیرانه عمل نمودن به جای اصلاح خطاها
  • بهبود فعالیتها و ارتقاء کارآیی سازمان از بروز عدم انطباق
  • رضایت کارکنان و مشتریان
  • صرفه جویی در هزینه و زمان
  • بهبود مستمر

 

تیم ما در این پروژه، نرم افزار Bizagi را در این مجموعه نصب و راه‌اندازی نمود. پس از نصب موفق این ورژن Bizagi، کارشناسان تیم ما در این پروژه (تا کنون) فرایندهای زیر را مکانیزه کرده اند:

  • فرایند مدیریت ریسک
  • فرایند ممیزی داخلی
  • فرایند اقدام اصلاحی
  • مدیریت تغییر
  • تدوین برنامه اجرایی
  • مدیریت تغییر
  • مدیریت فرایندها
  •  و…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.