شاخص‌های کلیدی عملکرد

شاخص‌های کلیدی عملکرد روشی برای سنجش میزان خوب بودن عملکرد افراد، یا میزان خوب بودن عملکرد سازمان و یا عملکرد یک واحد سازمانی است. در واقع استفاده از ملاکها و اصولی که خصوصیات کیفی را در قالب کمیت بیان کرده و آنها را قابل بررسی و ارزشیابی می کند، شاخــــص نام می گیرد.

شاخص‌ها معمولاً از نظریه ها، نگرشها و یا موقعیتها، سرچشمه می گیرند و مانند علائمی که مسیر را مشخص می کند، می توانند مورد استفاده قرار گیرند. توجه شود برای اطمینان از نتیجه گیریها و نشان دادن شرایط و اوضاع  بیش از یک شاخص را مورد استفاده قرار می دهند تا احتمال بروز خطاها را به حداقل  برسانند.

شاخص یک ابزار اندازه گیری کمی است که می تواند برای مانیتورینگ واندازه‌گیری کیفیت فعالیت‌های حاکمیتی مدیریتی و پشتیبانی که بر پیامدهای اقدامات سازمان اثر می گذارد مورد استفاده قرار گیرد.

پس می‌توان گفت شاخص‌ها

  • تشریح وضعیت سازمانها و روند تغییرات آنها را بیان می کنند.
  • شاخص‌ها معیار مناسبی برای ارزشیابی شمرده می شوند.
  • شاخص‌ها برای پیش بینی روند کارها مورد استفاده قرار می گیرند.
  • شاخص‌های سازمانی مهم ترین عامل نشان‌دهنده عملکرد سازمان می باشد که باید به طور منظم و در دوره زمانی مشخص مورد بررسی قرار گیرد.
  • بررسی شاخص های سازمانی یکی از مهم ترین وظایف مدیران واحدهای سازمان است.
  • یک شاخص یا اندازه به اطلاعات کمّی مربوط می شود که ورودی ، خروجی و ابعاد فرآیند ها و پیامدها را می سنجد.
  • یک شاخص یا اندازه می تواند بسیار ساده باشد و یک جنبه از یک فرآیند را اندازه گیری و یا بصورت یک ترکیب (composite) باشد.
  • شاخص‌های کلیدی عملکرد به درک ما نسبت به میزان خوب بودن سازمان، واحد سازمانی و افراد در مقایسه با اهداف کمی و کیفی تعریف شده است کمک خواهد کرد.

نکاتی مهم درباره شاخص‌های کلیدی عملکرد

مشکلی که بسیاری از سازمان‌ها با آن مواجه هستند، در این است که آنها وقت بسیار زیادی برای ایجاد برنامه‌های راهبردی صرف می‌کنند، ولی فرصتی برای فرموله کردن این برنامه‌های نمی‌گذارند.

به منظور تدوین یک استراتژی جهت فرموله نمودن شاخص‌های کلیدی عملکرد، تیم مربوطه در سازمان باید اهداف سازمان را شناسایی نموده، برای دستیابی به آن‌ها برنامه‌ریزی نماید و تعیین کند که چه کسانی می‌توانند بر روی این اطلاعات اقدام نماید و سپس وارد یک چرخه تکرار شونده شود.

این فرآیند تکرار شونده، شامل دریافت بازخورد تحلیلگران، مدیران و سرپرستان بخش‌ها می‌باشد و در حین انجام آن، نسبت به اینکه کدام فرایند نیاز به سنجش توسط شاخص‌های کلیدی عملکرد داشته و اطلاعات مربوط به آن را با چه کسی باید در میان می‌گذارد، درک بهتری خواهند داشت.

انتخاب اشتباه شاخص‌های کلیدی عملکرد این خطر را برای سازمان به ارمغان خواهد آورد که آنها را در مسیر اشتباهی قرار دهد و آنها را تشویق به پیگیری چیزی کند که هیچ پیشرفتی برای آنها ندارد. 

توجه شود در شاخص‌های کلیدی عملکرد پارامتری قابل اندازه‌گیری است، که می‌تواند منعکس کننده فاکتورهای حیاتی موفقیت یک سازمان باشد. این پارامترها از هر سازمانی به سازمان دیگر متغیر هستند.

یکی از راهکارهای ارزیابی شاخص‌های کلیدی عملکرد، استفاده از معیار SMART است که برگرفته از:

  • کلمات مشخص  Specific
  • قابل اندازه‌گیری Measurable
  • قابل‌دسترسی Attainable
  • مناسب Relevant
  • زمان دار    Time Boxed

 

در دوره مدیریت فرایندهای کسب و کار ضمن آموزش طراحی شاخص شما برای یک حداقل یک فرایند انجام خواهید داد. برای آشنایی بیشتر با این دوره کارگاه محور و مشاهده سایر دوره های ما اینجا کلیک کنید.

 

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.