روش هاي بهبود – تولید ناب
تولید ناب یک روش بهبود فرآیند است که هدف آن حداکثر نمودن تولید شرکت از طریق حذف گلوگاه ها و بهبود کیفیت محصول می باشد. تولید ناب روشی است که بر کاهش ضایعات و اتلاف در سیستم های تولیدی تمرکز نموده و در عین حال به ماکزیمم نمودن بهرهوری کمک مینماید.
این روش که با اصطلاحاتی چون lean manufacturing, lean production و یا فقط lean شناخته میشود، یک رویکرد جامعه شناختی یکپارچه بر اساس سیستم تولید تویوتا است و هنوز هم توسط آن شرکت و همچنین هزاران شرکت و موسسه دیگر از جمله شرکت کاترپیلار و نایک استفاده میشود.
تولید ناب بر اساس تعدادی از اصول خاص مانند کایزن یا بهبود مستمر قرار دارد. تولید ناب در سال 1990 از طریق انتشار کتاب “ماشینی که دنیا را تغییر داد” به جهان غرب معرفی شد.
از آن زمان، اصول ناب عمیقا بر مفاهیم تولید در سراسر جهان، و همچنین صنایع غیر تولیدی، از جمله مراقبت های بهداشتی، توسعه نرم افزار و خدمات، تاثیر گذار بوده است. از مزایای تولید ناب میتوان به کاهش لید تایم(lead time)، کاهش هزینه های عملیاتی و بهبود کیفیت محصول اشاره کرد.
مراحل اصلی پیاده سازی تولید ناب
یکی از کتابهایی که در این زمینه به طور گستردهای به آن ارجاع میشود، “تفکر ناب: اتلافها را در سازمان خود از بین برده و ثروت ایجاد کنید“، نام دارد.
این کتاب که در سال 1996 منتشر شد، پنج اصل را به عنوان اصول و مراحل تولید ناب مطرح میکند و بسیاری این اصول را به عنوان اصول اصلی در این زمینه مطرح مینمایند.
این پنج اصل شامل: ارزش(value)، جریان ارزش(value stream)، جریان(flow)، کشش(pull) و کمال(perfection) هستند. این اصول در حال حاضر به عنوان پایه ای برای پیاده سازی تولید ناب مورد استفاده قرار میگیرند.
- ارزش را از نظر مشتری شناسایی کنید. ارزش توسط تولید کننده ایجاد شده است، اما توسط مشتری تعریف میشود. به عبارت دیگر، شرکت ها باید درکی از ارزشی که مشتری بر روی محصولات و خدمات آنها میگذارد، داشته باشند.
این امر میتواند به آنها کمک کند تا مقدار پولی که مشتری مایل است برای محصولات و خدمات آنها پرداخت کند را تعیین نمایند.
شرکت باید برای حذف ضایعات و هزینه های مربوط به فرآیندهای کسب و کار خود تلاش نماید تا به این ترتیب بتوان بهینهترین قیمت را از نظر مشتری برای محصول قیمت گذاری کرد و در عین حال بالاترین سود را نیز عاید شرکت نمود.
- جریان ارزش را نقشه برداری نموده و نشان دهید. این اصل شامل ضبط و تجزیه و تحلیل جریان اطلاعات و یا مواد مورد نیاز برای تولید یک محصول یا خدمات خاص است که با هدف شناسایی ضایعات و روش های بهبود انجام میگیرد. جریان ارزش شامل کل چرخه عمر یک محصول، از مواد خام تا محصول کامل خواهد بود.
شرکت ها باید هر مرحله از چرخه را برای شناسایی ضایعات و یا به زبان ژاپنی مودا ( Muda ) بررسی کنند. هر چیزی که ارزش افزوده نداشته باشد باید حذف شود. تفکر ناب در همین راستا، هماهنگ سازی زنجیره تامین را توصیه مینماید.
- جریان (flow) را ایجاد کنید. موانع عملکردی را از بین برده و راه هایی برای بهبود لید تایم شناسایی کنید تا مطمئن شوید که فرآیندها از زمانی که یک سفارش دریافت میشود تا تحویل آن سفارش، روان و بدون اشکال هستند.
جریان یا فلو برای حذف ضایعات حیاتی است. تولید ناب متکی بر جلوگیری از وقفه در فرآیند تولید بوده و یک مجموعه ی هماهنگ و یکپارچه از فرآیندها ایجاد مینماید که در آن فعالیت ها به صورت یک جریان ثابت حرکت میکنند.
- یک سیستم کششی (pull system) ایجاد کنید. این بدان معنی است که فقط هنگامییک کار جدید را شروع کنید که تقاضایی برای آن وجود داشته باشد. تولید ناب به جای استفاده از یک سیستم فشاری از یک سیستم کششی استفاده میکند.
در یک سیستم فشاری، که توسط سیستم های برنامه ریزی منابع تولید(MRP) استفاده میشود، نیاز به اقلام موجودی، به صورت پیشینی مشخص میشود و سپس محصولات برای برآورده شدن آن پیش بینی تولید میشوند.
با این حال، پیشبینی ها به طور معمول نادرست هستند و این امر میتواند منجر به نوسان بین موجودی بیش از حد و کافی نبودن موجودی شود و همچنین در ادامه باعث اختلال در زمان بندیها و خدمات ضعیف به مشتریان گردد.
تولید ناب در تقابل با MRP، بر اساس یک سیستم کششی است که در آن تا زمانی که تقاضا وجود نداشته باشد هیچ چیزی خریداری نمیشود. کشش، بر انعطاف پذیری و ارتباطات متکی است.
- از طریق بهبود مستمر فرآیندها یا “کایزن“ به دنبال کمال باشید. تولید ناب به مفهوم تلاش مستمر برای کمال بستگی دارد. این امر از طریق هدف قرار دادن دلایل ریشه ای مسائل کیفی و جلوگیری و حذف ضایعات در جریان ارزش ممکن خواهد شد.
هشت قلم ضایعات از دیدگاه تولید ناب
سیستم تولید تویوتا هفت مورد ضایعات یا فرآیندها و منابعی را که ارزش افزودهای برای مشتری نداشتند، تعیین نمود. این هفت مورد عبارتند از:
- حمل و نقل غیر ضروری؛
- موجودی اضافی؛
- جابه جایی غیر ضروری افراد، تجهیزات و ماشین آلات؛
- زمان انتظار، خواه زمان انتظار برای افراد باشد یا تجهیزات بیکار.
- تولید بیش از حد یک محصول؛
- پردازش بیش از حد و یا اختصاص دادن زمانی بیش از آنچه که مشتری نیاز دارد به یک محصول، مانند طرح هایی که نیاز به ماشین آلاتی با تکنولوژی بالا برای ویژگی های غیر ضروری خود دارند؛
- نقص ها، که نیاز به تلاش و هزینه برای اصلاح دارند.
مورد هشتم اگر چه در ابتدا در سیستم تولید تویوتا گنجانده نشده بود، اما بسیاری از تمرین کنندگان ناب به مورد هشتم اشاره میکنند:
- اتلاف استعدادها و نبوغ استفاده نشده.
هشت مورد از ابزارها و مفاهیم تولید ناب
کایزن یا بهبود مستمر
تولید ناب نیازمند تلاش بی وقفه برای کاهش ضایعات است. ضایعات به هر چیزی اتلاق میشود که از نظر مشتری ارزشی اضافه نخواهد کرد و تمایلی به پرداخت هزینه برای آن ندارند.
این امر نیاز به بهبود مستمر دارد که در قلب تولید ناب قرار میگیرد. کایزن را می توان از طریق چرخه PDCA اجرا کرد. چرخه PDCA (که با عنوان چرخه دمینگ نیز شناخته میشود) چارچوبی برای بهبود یک فرآیند است.
در زمینه تولید ناب، از آن برای شناسایی هر یک از 7 نوع ضایعات در فرآیند و تشخیص چگونگی حل آن استفاده میشود. این چرخه چهار مرحله دارد:
- plan: مشکلی که در رابطه با فرآیند وجود دارد پیدا کنید. آن را تجزیه و تحلیل نموده و از راه حلهای بالقوه شروع کنید.
- Do: راه حل را برای یک فرآیند واحد اجرا کنید. بهتر است همیشه بهتر است که برای به حداقل رساندن ریسک، کار را در مقیاس کوچک انجام دهید.
- Check: فرآیند جدید و قدیمی را با هم مقایسه کنید. آیا انجام آن بهتر شده است؟ آیا خروجی را بهبود بخشیدید؟ زمان تولید را کاهش دادید؟ اگر راه حل موثر باشد، به مرحله بعدی بروید. اگر نه، میبایست چرخه PDCA را دوباره شروع نمایید.
- Act: هنگامی که مطمئن هستید بهبود فرآیند در بلندمدت سودمند است، میتوانید آن را در سرتاسر شرکت پیاده سازی کنید.
دیگر مفاهیم و فرآیندهای مهم ناب عبارتند از:
هی جونکا (Heijunka)
سطح بندی یا هموار کردن تولید که به دنبال ایجاد یک جریان مداوم تولید، آزاد کردن کار به کارخانه به میزان مورد نیاز و اجتناب از وقفه است.
کانبان
یک سیگنال – هم میتواند فیزیکی باشد، مانند تگ یا سطل های خالی، و هم به صورت سیگنال الکترونیکی ارسال شده در یک سیستم – برای ساده سازی فرآیندها و ایجاد تحویل “درست به موقع” یا just in time.
جیدوکا
یک روش خودکارسازی ماشین آلات با حضور و نظارت نیروی انسانی است که توانایی تشخیص اختلال را نیز دارد و تا زمانی که بتوان آن را اصلاح کرد، کار را متوقف مینماید.
آندون(Andon)
یک کمک بصری، مانند یک چراغ چشمک زن که کارگران را متوجه یک مشکل میکند.
پوکا-یوکه (Poka-yoke)
مکانیزمی است که از به صورت یک محافظ در برابر خطاهای انسانی عمل میکند. مانند یک چراغ نشانگر که در صورت از قلم افتادن یک گام ضروری روشن میشود، یا هنگامیکه یک پیچ به تعداد صحیح چرخید و محکم شد یک علامت داده میشود، و یا سیستمی که تا زمانی که همه مراحل قبلی تکمیل نشده باشند مرحله بعدی را متوقف میکند.
نظام آراستگي محيط کار (5S)
مجموعه ای از اقدامات برای سازماندهی فضاهای کاری و ایجاد محیط هایی کارآمد، مؤثر و امن برای کارگران و جلوگیری از اتلاف کار و زمان. فایو اس، بر سازماندهی و پاکیزگی تأکید دارد.
سایکل تایم یا زمان چرخه
زمانی که طول میکشد تا بخشی از یک فرآیند تکمیل یا یک قطعه تولید شود.
روش تولید ناب در مقایسه با شش سیگما
هم تولید ناب و هم شش سیگما برای حذف ضایعات تلاش میکنند. با این حال، از دو روش متفاوت استفاده میکنند، زیرا آنها علت اصلی ایجاد ضایعات را متفاوت میبینند.
به ساده ترین بیان، تولید ناب میگوید که ضایعات با توجه به مراحل، فرآیندها و ویژگی های اضافی ایجاد میشوند که از نظر مشتری ایجاد ارزش افزوده نمیکنند و تمایل به هزینه کردن برای آن ندارند.
در حالی که شش سیگما میگوید که ضایعات حاصل از تغییرات فرآیند است. با این حال، این دو رویکرد مکمل هم هستند و با عنوان Lean Six Sigma نیز ترکیب شده اند.