مرجع تخصصی آموزش، مشاوره و استقرار مدیریت فرایند

 مدیریت فرایند یا BPM و بلاک چین در سال 2020 و فراتر از آن

BPM و بلاک چین در سال 2020 و فراتر از آن

آیا بلاک چین، مدیریت فرآیندهای کسب و کار (BPM)را تغییر خواهد داد؟ در این مطلب قصد داریم در مورد BPM و بلاک چین و در مورد اینکه چگونه همکاری آنها با هم راه حل بهتری برای مشاغل ایجاد خواهد کرد، صحبت کنیم.
در حال حاضر شاهد ظهور فناوری هایی هستیم که می‎توانند چگونگی عملکرد راه حل های نرم افزاری قدیمی‌ را تغییر دهند. به عنوان مثال BPM را در نظر بگیرید.
BPM هر چیزی در رابطه با فرآیندهای کسب و کار یعنی نحوه کار، نحوه اجرا، طراحی و بهبود آنها را دربردارد. در حال حاضر هر سازمان به دنبال پیشرفت‎ه ایی برای بهبود جنبه های مختلف فرآیندهای کاری خود است. این امر شامل بهبود راه حل‎‎های نرم افزاری شرکت مانند BPM  نیز می‎شود. مقاله پیش رو، در مورد مقایسه بلاک چین و BPM است.

مدیریت فرآیندهای کسب و کار چیست؟

قبل از اینکه در مورد BPM و بلاک چین و ارتباط آنها عمیق شویم، بهتر است به تعریف مدیریت فرآیندهای کسب و کار بپردازیم. مدیریت فرآیندهای کسب و کار به تمامی ‌فرآیندهای کسب و کار سازمان و اتوماسیون آنها می‌پردازد.
BPM سیستمی ‌است که تضمین می‎کند فرآیندهای کاری سازمان ها تاثیر لازم را در رویکرد آنها داشته باشد. مدیریت فرآیندهای کسب و کار راهی برای خودکار سازی و سیستماتیک کردن فرآیندهای درون سازمانی است.
BPM با مجموعه چالش های خاص خود همراه است. به عنوان مثال همیشه نوعی عدم اعتماد در سیستم وجود دارد. همچنین برای ایجاد راه حل BPM  بین سازمانی، چالش های زیادی وجود دارد.

بلاک چین چیست؟

بلاک چین یک شبکه همتای غیرمتمرکز (peer to peer) است که در آن هر یک از همتایان یک نسخه از لیست را نگه می‌دارند و این شبکه غیر متمرکز مبتنی بر یک مقام مرکزی نیست.
این ایده ساده گزینه های جالبی را برای نوآوری روی میز می‌گذارد. ویژگی های اصلی بلاک چین شامل تغییر ناپذیری، شفافیت و امنیت است.
بلاک چین می‌تواند نحوه عملکرد BPM بین سازمانی و درون سازمانی را تغییر دهد. قابلیت اطمینان از تکنولوژی بلاک چین، آن را به یک نامزد شبکه ایده آل برای اجرای راه حل BPM تبدیل می‌نماید.
زیرا می‎تواند مسائل مربوط به اعتماد بین همتایان را حل کند. تمام تراکنش ‎های انجام شده توسط راه حل BPM با استفاده از الگوریتم اجماع اجرا شده توسط شبکه بلاک چین، تأیید می‌شود. الگوریتم اجماع بسیار عالی عمل می‌کند، زیرا اطمینان می‌دهد که گره ها در جهت کارآمد ساختن شبکه کار می‌کنند.

چگونه بلاک چین قصد دارد مدیریت فرآیندهای کسب و کار را تغییر دهد

ایده یک شبکه غیرقابل تغییر و شفاف، گزینه های زیادی را برای کسب و کار به ارمغان می‌آورد. با توجه به تغییرات سریع بازار، بسیار مهم است که کسب و کارها  تا حد امکان شفاف بوده و در عین حال اطلاعات مهم را رصد کرده و آنها را از دست ندهند.

راه حل BPM همتا ( peer-to-peer BPM )

BPM با استفاده از بلاک چین مطمئناً می‌تواند به نحوی مؤثر کار کرده و همچنین به سازمانها در جهت کاهش هزینه‎ها کمک نماید. بلاک چین برای نرم افزار مدیریت فرآیندهای کسب و کار، یک راه حل ایده آل در جهت بهبود شفافیت، اصالت و جریان اطلاعاتی است.
در نهایت سیستم BPM به یک راه حل  BPMهمتا (peer-to-peer BPM) تبدیل می‌شود که می‌تواند در سازمانها کار کند. چنین سیستمی یک گزاره ارزش بهتر ارائه می‌دهد و همچنین اطمینان می‌دهد که ذینفعان می‌توانند با روشی کارآمد با هم همکاری کنند.
در حال حاضر برخی از نقاط BPM  که ممکن است گاهی مشکل ساز باشند، شامل قابلیت اعتماد و کارایی است. بلاک چین با عملکردی که همچون یک لایه ارتباطی برای نرم افزار BPM است، این دو نقطه ضعف را حل می‌کند.
اما این تنها دلیل استفاده از بلاک چین در BPM نیست. بلاک چین همچنین می‌تواند به بخش ‎های مختلف کمک کند تا از طریق دستورالعمل‎ های تنظیمی کار کرده و BPM را در سازمان ها اجرا کنند.

بدون تغییر ساختار

جنبه مثبت دیگری که سازمان ها مشاهده خواهند کرد این است که برای استفاده از بلاک چین در راه حل BPM نیازی به تغییر ساختار مجدد یا تغییر روند کاری خود ندارند. این بدان معناست که هیچ پلتفرم جدیدی وجود ندارد که نیاز به آموزش و زیرساخت جدید داشته باشد.
بلاک چین ارزشمندی کافی را در راه حل های BPM مهیا می‎کند و این امر قابل تامل است. بلاک چین نه تنها برای BPM بین سازمانی ایجاد ارزش می‌کند، بلکه امکان استفاده از یک راه حل BPM درون سازمانی کارآمد و مقرون به صرفه را نیز به وجود می‎آورد. بنابراین استفاده از BPM مبتنی بر بلاک چین نیازی به تغییر ساختار ندارد.

حذف نهاد متمرکز

بزرگترین تغییر در این راستا حذف یک نهاد متمرکز است. با این کار محدودیت‎های مربوط به ارائه دهنده شخص ثالث BPM  از سر راه برداشته می‌شود.
این بدان معناست که امکان قفل کردن داده‎ها توسط یک ارائه دهنده شخص ثالث وجود ندارد و شما تنها مالک تمام داده‎های تولید شده توسط سازمان خود و طرف های مرتبط هستید. مشکلات انعطاف پذیری نیز با استفاده از بلاک چین درBPM  حل می‌شود؛ زیرا هیچ نقطه شکستی وجود ندارد.

قراردادهای هوشمند

قراردادهای هوشمند نقش مهمی ‌در ساخت BPM دارند. با ایجاد یک شبکه غیر متمرکز و با کمک قراردادهای هوشمندی که به صورت خودکار انجام می‌شوند، به همکاری سازمانی کمک می‌شود.
با استفاده از قراردادهای هوشمند، شرکت‌ها می‌توانند شرایطی را تعریف کنند که از طریق آن می‌توان اطلاعات یا دارایی ها را مبادله نموده و یا انتقال داد.
این رویه یک قانون در سیستم اعمال نموده و تضمین می‌کند که طرفین از مجموعه قوانین موجود در شبکه پیروی می‌نمایند. همچنین این بدان معناست که یکپارچگی گردش کار به طور پیوسته و در هر زمان حفظ می‌شود. در پایان، قراردادهای هوشمند به تضمین شفافیت، اعتماد و امنیت میان کاربران شبکه کمک می‌کند.
یکی دیگر از مزایای استفاده از قراردادهای هوشمند، ممیزی در حین انجام کار برای فرآیندها و گردش کارها است. حسابرسی در زمان واقعی به حفظ کارآیی سیستم کمک نموده و همچنین در صورت یافتن یک مسئله‎ آن را بلافاصله برطرف می‌کند.

BPM و بلاک چین

بلاک چین و چرخه عمر BPM

برای درک بهتر تأثیرات بلاک چین بر مدیریت فرآیندهای کسب و کار، بهتر است نگاهی به چارچوب چرخه عمر BPM انداخته و ببینیم چگونه بلاک چین بر هر مرحله از آن تأثیر می‌گذارد.

شناسایی

یکی از اولین مراحلBPM ، شناسایی فرآیند است. در حال حاضر شرکت ها برای پیدا کردن فرآیند از یک دیدگاه درونی استفاده می‌کنند.
بلاک چین می‌تواند با ارزیابی موارد کلیدی مرتبط با فرآیند از جمله نقاط قوت، نقاط ضعف، تهدیدها و فرصت ها، شناخت کلی در مورد فرآیند را بهبود بخشد.
بهترین رویکرد، انجام تحقیقات صحیح و یافتن فرآیندهایی است که تمایل به استفاده از بلاک چین داشته و می‌توانند از آن بهره ببرند.

کشف و استخراج

مرحله بعدی کشف فرآیند است که هدف از آن یافتن اطلاعات بیشتر در مورد یک فرآیند، از جمله نحوه پردازش و بازنمایی آن است و مشابه مدل‎سازی فرآیند as-is خواهد بود.
در حال حاضر مشاغل با انجام یکسری فعالیت‎ها از جمله بازدید در محل، مصاحبه ها، تجزیه و تحلیل اسناد و موارد دیگر از نحوه انجام فرآیند مطلع می‌شوند.
علاوه بر این، برخی از تکنیک ‎های اتوماسیون نیز مورد استفاده قرار می‌گیرند. همه اینها را می‌توان با بلاک چین تغییر داد؛ زیرا بلاک چین می‌تواند به جمع آوری و بخش بندی بهتر داده‎ها کمک نماید.

تحلیل و بررسی

در مرحله تحلیل، به مسائل مربوط به عملیات فرآیند کسب و کار دسترسی پیدا می‌کنید. برای این کار از داده های موجود در سازمان اعم از داده ‎های داخلی و داده‎ های خارجی استفاده می‌شود.
اجرای فرآیند روی بلاک چین و سپس استخراج داده ها از آنجا می‎تواند ایده خوب و مناسبی باشد. این امر تخمین خوبی خواهد داد در این مورد که عملکرد فرآیند به کمک BPM تقویت شده با بلاک چین چگونه است.
اطلاعات جمع آوری شده همچنین می‌تواند به شناسایی مسائل بیشتر در مورد فرآیند کمک نموده و به کشف فرآیندهای دیگر نیز کمک نماید.

طراحی مجدد

در مرحله طراحی مجدد، فرآیندها به صورت سیستماتیک بهبود می‌یابند. برای این کار سازمانها از طرح جدید ابتکاری استفاده می‌کنند. اما با وجود بلاک چین می‌توان به روش‎های نوآورانه جدیدی برای بهبود فرآیندها دست یافت.
به عنوان مثال اگر فرآیند از قراردادهای هوشمند بهره برده و خودکار باشد می‎توان با استفاده از یک مجری خارجی آن را  بهبود بخشید. ترکیبات و جایگشت‎ های زیادی وجود دارد که باید هنگام اجرا شدن بلاک چین به آنها دسترسی داشته باشید.

پیاده سازی

بیشترین تأثیر بلاک چین در BPM را می‌توان در مرحله پیاده سازی مشاهده کرد. در این فرآیند، مدل به یک کد نرم افزاری تبدیل می‌شود.
بلاک چین می‌تواند به این انتقال کمک کند؛ زیرا در هنگام اجرا می‌تواند زمینه بهتری برای نحوه عملکردی که کد می‎بایست داشته باشد، فراهم نماید.
مطمئناً هنگام اجرای BPM در بلاک چین چالش هایی وجود دارد. یکی از این چالش ها شامل تعریف و شناسایی مفاهیم انتزاعی است.

اجرا

و در نهایت بلاک چین می‌تواند با بهبود کارآیی، شفافیت و امنیت به اجرا نیز کمک کند. به عنوان مثال در صورت وجود یک مسئله و نیاز به توجه، بلاکچین می‌تواند فوراً به مدیر اطلاع رسانی نماید. قراردادهای هوشمند نیز به خودکارسازی کل سیستم کمک می‌نمایند.

نظارت – پایش و کنترل

سرانجام نظارت نیز مطمئناً توسط بلاک چین تحت تأثیر قرار می‌گیرد؛ زیرا بلاک چین به تجزیه و تحلیل فوری راه حل BPM که به صورت درون سازمانی یا بین سازمانی نصب شده، کمک می‌نماید.

فرصت ها و چالش ها

پذیرش، یکی از بزرگترین چالش های موجود در سازمان است. در حال حاضر راه حل های سنتی BPM عمیقاً در شرکت ها ادغام شده و باعث شده که به روز رسانی یا تغییر این سیستم ها دشوار باشد.
به غیر از پذیرش، چالش دیگر خود بلاک چین است. بلاک چین یک تکنولوژی نوظهور است. بدین معنی که اجرای آن در یک گردش کار در حال تحول، می‎تواند تصمیم پر ریسکی باشد.
زنجیره تأمین یکی از بخش‎هایی است که در صورت ادغام با تکنولوژی بلاک چین بی نهایت سود خواهد برد. این ادغام می‌تواند به خودکارسازی آن کمک نموده و همچنین باعث شود از راه حل BPM متصل به آن نیز بهره ببرد.
بزرگترین فرصت، معرفی یک سیستم peer-to-peer RPA  است که توانایی یک سیستم RPA درون سازمانی را فراهم می‌آورد. بلاک چین به اشتراک گذاشتن اطلاعات بین چندین سازمان را بدون نگرانی درباره امنیت، تاب آوری و تغییر ناپذیری داده‌ها، آسان می‌کند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

پیمایش به بالا